Politiikka on rikki – vai onko?

Päättyvä vuosi 2019 on ollut Suomessakin poikkeava, jopa eriskummallinen. Eritoten kun puhutaan siitä, mitä politiikan saralla on tapahtunut – ja parhaillaan tapahtuu.

Moni poliittiseen keskusteluun, ilmapiiriin ja toimintatapoihin liittyvä ilmiö edustaa kehitystä suuntaan, joka ei ole kovin toivottavaa. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa tyhjät vaalilupaukset, tietoinen muunnellun totuuden puhuminen ja keskittyminen valtapolitikointiin sen sijaan, että ratkaistaisiin yhteiskuntamme kipeitä ja tärkeitä ongelmia. Toivottavasti näistä ilmiöistä ei synny ns. uusi normaali, kuten pitkälti on käynyt Yhdysvaltojen suunnassa, mm. presidentin laukoessa viikoittain epätotuuksia.

Ilmiselvästi tilausta aiempaa raikkaammalle ja fiksummalle poliittiselle keskusteluilmapiirille ja aidolle ratkaisuhakuisuudelle on olemassa.

Joulunpyhinä joukko aktiiveja perustivat ”populistisen ja vihapuheväritteisen poliittisen keskustelun vastavoimaksi” Suomeen oman ”Silakkaliikkeen”. Esikuvana on Italian Sardiiniliike, joka syntyi kyllästymisestä vastakkainasetteluun ja eri kansanryhmien eriarvoistamiseen. Nyt 29.12.2019 illalla tämän uudeen Silakkaliikkeen seuraajia on sosiaalisessa mediassa jo yli 10.000 ja määrä kasvaa parhaillaan yli tuhannen seuraajan päivävauhdilla (Twitter: @Silakkaliike, Facebook: https://www.facebook.com/Silakkaliike/ ).

Toki myös uuden Silakkaliikkeen keskeinen haaste on se, pysyykö palstalla somekeskustelu aidosti rakentavana. Räjähdysmäisesti kasvavassa seuraajajoukossa näkee jo nyt varsin reippaasti somen varjopuolia eli harmittavia riidanhaastajia ja öyhöttäjiä. Yhtälailla nähtäväksi jää, onko poliittisesti sitoutumattomaksi itseään kutsuva liike sittenkään sitä. Perustajien aiempiin some-ulostuloihin viitaten on jo perusteltuja epäilyitäkin heitetty agendan suhteen.

Keskustelu on joka tapauksessa hyväksi, ja sitä on hyvä käydä niin perinteisillä foorumeilla kuin uusilla areenoillakin. Keskeistä on kuitenkin ymmärtää, että suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen vaatii kipeästi ja kiireellisesti monia suuria, ratkaisevia ja kipeitäkin päätöksiä. Jotta näitä osataan ja kyetään tekemään, tarvitaan poliittisilta päättäjiltämme nyt uutta ja erityisen vahvaa johtajuutta.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten perinteiset puolueemme ja valtavirtapoliitikkomme kykenevät hahmottamaan kansalaisten ja äänestäjien tuntoja ja tarpeita, ja uudistumaan niin keskusteluissa kuin myös toimintatavoissa.

Huima differoitumismahdollisuus onkin nyt tarjolla niille poliitikoille, jotka uskaltautuvat irtiottoon valtavirrasta – keskittyen ratkaisukeskeiseti käsittelemään yhteiskuntamme isoja haasteita tieteeseen ja huippuasiantuntemukseen perustuen, ja unohtaen ideologiapohjaiset ja ummehtuneeseen valtapolitikointiiin perustuvat vanhat lähestymistavat. Kilpakumppaneiden parjaaminen on voinut toimia takavuosina, mutta nyt ajatteleva äänestäjä hakee päättäjiä, joilla on aidosti substanssiosaamista ja kykyä saada tuloksia aikaan pelkkien puheiden sijaan.

Oma mielenkiintoinen juonne aiheeseen liittyen on nyt Suomessakin nouseva ”CEO-aktivismi”. Ilmiö on kasvanut maailmalla jo selväksi liikkeeksi, mutta meillä Suomessa on vasta raapaistu pintaa. Kyse on muutoksesta, jossa etenkin suuryritysten johto ei jättäydy pelkästään vanhanaikaiseksi edunvalvojaksi, vaan alkaa ottaa kantaa ja roolia aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana. Mitä turhautuneempi tavallinen kansalainen on politiikkaan, sitä enemmän aukeaa tilaa uusille ratkaisuita esittäville ja vastuullista keskustelua peräänkuuluttaville tahoille, kuten yritysjohdolle. Teemaa kannattaa seurata, ja taustoitusta löytyy esim. näistä artikkeleista: linkki HBR, linkki CEO Magazine.

Sanailin tästä aiheesta – turhautumisesta perinteiseen ja itsekeskeiseen politikointiin – hieman enemmän ajatuksiani podcastiini, otsikolla ”Politiikka on rikki – vai onko?”

Tervemenoa kuuntelemaan. Jatketaan keskustelua vaikka Twitterissä ja LinkedIn’ssä.

Hyvää vuodenvaihdetta toivottaen – ja ensi vuotta silmät pyöreinä odottaen,
Kai

(Blogia päivitetty klo 22:40)

%d bloggaajaa tykkää tästä: