Tee vähemmän, saatat saada enemmän aikaan

Vuoden 2017 viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus siitä, että vuosi oli monin tavoin hyvä ja antoisa, ja toi runsaasti uusia innostavia asioita. Yhtälailla monissa kohdissa vuosi on ollut kuin haastavaa estejuoksua ja tilanteita joissa on todella joutunut laittamaan kaikki likoon. Keskittyminen tärkeimpiin asioihin on usein ollut ratkaisevan tärkeää onnistumisen kannalta.

Vuoden kohokohtia töiden osalta muistellessa mieleen nousee mm. keväinen yritysosto, nopea ja onnistunut elintärkeiden lääkkeiden jakelun haltuunotto syksyllä alaa kohdanneen lääkejakelukriisin alussa, sekä tietysti oman henkilökunnan upea, innovatiivinen ja tuloksia aikaansaava työpanos läpi vuoden. Kiitos kuuluu myös kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille – on ollut ilo yhdessä rakentaa terveyttä ja hyvinvointia kaikille suomalaisille.

Toimintaympäristö terveysalalla ja lääkealalla oli muutoksessa ja tulee olemaan ensi vuonnakin – kokolailla suurimpien muutosvoimien kohteena kymmeneen vuoteen. Muutosten tuulet herättivät vuoden mittaan alalla paljon keskustelua, ja itsekin pyrin tuomaan keskusteluun tuoreita ajatuksia ja näkökulmia. Vuoden lopulla sainkin ilokseni Mediuutisten ”Terveysalan 100 vaikuttajaa” -tunnustuksen, ”Keskustelunherättäjät”-kategoriassa.

Mistä uutta hyvinvointia ja energiaa tekemisiin uudelle vuodelle 2018?

Päättyvän vuoden varrella olen pohtinut usein myös sitä, mistä kaikesta koostuu oma hyvinvointi, ja millä tolalla eri osatekijät omalla kohdallani ovat.

Hintsa Circle

Alkuvuodesta Health Awards & Foresight Forum –tapahtumassamme puhunut Juha Äkräs herätteli katsomaan juuri tätä asiaa uudesta näkökulmasta. Juha on työroolissaan ”formulalääkäri” Aki Hintsan perustaman Hinsa Performancen hallituksen puheenjohtaja. Yritys tarjoaa hyvinvoinnin tukemiseksi ja kehittämiseksi palveluitaan, perustuen mielenkiintoiseen seitsemään osa-alueeseen jakautuvaan viitekehykseen (kuva ohessa). Tätä viitekehystä tarkasteltaessa ei voi välttyä kysymykseltä, miten sen tulisi näkyä omalla kohdalla arjen tekemisissä ja valinnoissa?

Pohdinnan päätteeksi päätimme aloittaa töissä pienellä tiimillä kymmenen kuukauden ohjelman Hintsa Performancen kanssa. Matka alkoi alkutalvesta ja jatkuu ensi vuoden syksyyn. Nimesin oman tavoitteeni ”3 * 10 -matkaksi”: kymmenessä kuukaudessa kymmenen kiloa pois, ja kunto siihen tasoon, että jaksaa juosta sujuvasti 10 kilometriä. Ohjelman alkuvaihe on ollut antoisa; kunto-ohjelmakin alkaa pikkuhiljaa löytää viikottaisen aikansa, ravintopuolella tapahtui ”herääminen”, ja hauskaakin on ollut. Kuten esimerkiksi porukalla varhainen aamu-uinti Allas Sea Poolilla lumisateessa hieman ennen joulua.

Kaiken tämän hyvinvointipohdinnan ohessa kiinnostuin myös geenitutkimuksen ”kypsyydestä” yksilöihmisen kannalta. Osallistuin hiljattain Lääketietokeskuksen järjestämään ”Genomitieto ja yksilöllinen lääkehoito” –koulutukseen, jossa oli tarjolla rautaisannos tietoa siitä, mitä kaikkea geenitiedon ymmärtäminen jo nyt mahdollistaa. Tästä virikkeen saaneena odotan mielenkiinnolla kahden erilaisen geenitestin tuloksia ja ennen kaikkea niiden asiantuntijatulkintaa. Kirjoittelen tästä aiheesta lisää myöhemmin ja jaan kokemuksia siitä, mitä tavallinen kuluttaja voi saada irti geenitesteistä.

Mitä uutta alkavalle vuodelle – Uudenvuodenlupauksia?

Hiljattain joku kirjoitti oivaltavasti Twitterissä siitä, että perinteisten aloitelaatikoiden rinnalle tulisi tuoda myös ”Lopetalaatikko”. Kuinka upea idea! Joululomalla lähdin soveltamaan tätä itsekin yksityiselämässäni siten, että päätin lopettaa riittävän joukon sekalaisia tekemisiä, jotta voisin toden teolla keskittyä alkavana vuonna sellaisiin asioihin ja tavoitteisiin, jotka koen elämässä todella tärkeiksi. Voisin sanoa, että päivitin ja osin määritin uudelleen missioni.

Pohdintani avuksi kaivoin esiin toukokuussa nuorille yrittäjille pitämäni aamiaistilaisuuden puheen esityksen, jossa kuvasin verkostojani ja erilaisia innostukseni kohteita. Kaavio listasi elämän eri sektoreita, kuten työ, läheiset, harrastukset, järjestötoiminta, luottamustehtävät, erilaiset vapaaehtoistyöroolit, jne. Jo päätasolla näitä aikaa ja energiaa vaativia ”alueita” oli kymmenkunta.

Havaitsin, että on jossain määrin kivulasta – ja toisaalta terveellistä ja vapauttavaa – analysoida erilaiset aikaa ja energiaa vaativat asiat siten, että ne tulevat suhteutetuksi juuri päivittämiini oman elämäni tärkeimpiin missioihin. Näin tarkastellen aika monta asiaa osoittautuu aikavarkaaksi tai energiasyöpöksi. Samalla ajatuksissa oli kysymys, että mikäpä estäisi omassa elämässä soveltamasta työelämästä tuttuja ketteryyden ja focusoinnin ajatuksia; keskity harvempiin asioihin ja saa niissä enemmän ja nopeammin aikaan.

Prosessin lopputulemana olen jo tällä viikolla lopettanut useita asioita/tekemisiä, ja myös jättäytynyt pois useammasta eri organisaatiosta. Kaikki nämä olivat aikanaan hienoja asioita, mutta sittemmin kukin omilla tavoillaan jo muuntuneet elämän sivujuoniksi ennemminkin kuin eteenpäin vieviksi voimiksi. Ohjenuoranani oli rohkea karsinta ja määrätietoinen keskittyminen tärkeisiin asioihin, ja prioriteettien uudelleenmäärittely. Prosessi jatkuu vielä, mutta jo nyt tunne on vähintäänkin helpottunut, ja toisaalta innostunut ja energisoitunut. Suosittelen!

Näillä eväillä on hyvä ottaa vastaan alkava vuosi 2018. Uusi vuosi merkitsee uusia ja määrätietoisia askeleita kohti innostavia asioita ja tavoitteita.

Toivotan sinulle ystäväni ja blogini lukija oikein hyvää ja menestyksellistä uutta vuotta 2018!

%d bloggaajaa tykkää tästä: